Mer information och läsning om steget finns att läsa om i tråden viewtopic.php?t=474
UK AMP 811H.
Lättmekat.
Påminner mycket om Ameritron 811HX i konstruktionen som är ganska enkel, dock med mindre skillnader som jag ser är bättre hos detta.
Det finns praktiska för och nackdelar som kanske inte är det viktigaste för radioköret men ändå viktiga att ta hänsyn till, som tex:
Parasitdrosslarna i Ameritron, sitter på ett kretskort och blir heta om man kör FM 10M, redan efter korta pass så de börjar lukta bakelit och har man otur börjar det ryka om dom, de sitter längre bort från resp anodcap i det här stegen i en lite annorlunda konfiguration (bättre).
Fläkten och kanaler genom chassiet är placerat på ett mer genomtänkt sätt så att man kan ställa steget in med den vänstra sidan mot en vägg utan att det hindrar luften från att strömma genom som den gör i Ameritron, detta låter luften komma in från undersidan.
Rattarna känns och är mer plastiga i detta, i Ameritronsteget går de lite trögare och de har mer den där oldschoolkänslan däremot.
Vad lämnar steget då? Ja 800W+, jag gjorde några mätningar för en bunt med år sedan i ett likadant som detta och har för mig att jag kom upp i 840 Whiskeys.
Det är väl inte att rekommendera att köra 800W ut, spectrumet lär väl inte se så vackert ut och rören blir nog inte så långlivade heller misstänker jag.
Uppvärmning, ja 5 sekunder så är du igång.
Det sjunger till rejält i trafon original när man trycker igång härken, men det är inte så snällt mot lytarna så detta har eftermonterad softstart, jag rekommenderar er att montera det i era PA:n om ni inte har det, om ni upplever att det låter TJOOONNNGGG!! när ni sparkar igång det.
Det kostar inte många kronor.
Rören då... 811or som jag annonserar efter ibland och pratar mig varm om trots att det inte är några speciellt tekniska vidunder, men ändå så är dom kända i audiokretsar (i dubbel bemärkelse).
Rören har sin historia ända tillbaks till andra världskriget, Generator Trioder.
572B som är en bra (bättre rör helt enkelt) fast dyrare ersättare fungerar fint, MEN de gör INTE att du får mer effekt ur steget som många påstår.
Rören sägs vara tåligare än 811orna också men om de är mer robusta i dess konstruktion rent mekaniskt vet jag inte men däremot så är de specade för en avsevärt högre spänning än den som råder i dessa steg.
Anodavledningsvärden skiljer också dom åt.
Det finns några typer (tillverkare) av 811orna som jag delar in i 3 fack.
Skit: Kinarör 811, som tex Linlai eller Psvane, ofta med fina loggor som skall ge ett proffessionellt intryck men köp inte, pilla inte in dom i ditt PA om du är rädd om det, titta inte ens på dom, ja dom finns tillgängliga på tex Conrad och tom CDon har sålt dom, osäker på om dom gör det nu men det kvittar för är man rädd om sitt steg så tar man inga risker, över 600kr styck för något som både lämnar lägre effekt och som är undermåligt konstruerade, där sprickor uppstår i anoden redan efter några timmars användning... njae inte för mig.
Det kan bli en dyr historia att ändå använda dom, ditt PA kan faktiskt fara illa.
Sen finns det dom som prisar Kinarören och det får stå för dom, det brukar visa sig.
Bättre mellanklass: Och troligen de mest prisvärda, Ryska Svetlana 811A, (det är värt att notera att Ryazan var tillverkaren som producerade Svetlanas 811A-Rör) samt Ryazan G-811A Equivalent 811A märkta OTK, kostar runt 400kr st.
En amatör säger sig ha använt dessa i 20 års tid och att de fortfarande lämnar full effekt ut om man får tro N8FVJ i en artikel på Eham.Net
* OTK är en kvalitetsmärkning.
Mer läsning om Svetlana/Ryazan och Kinarören i denna korta men informativa artikel https://vk3bl.wordpress.com/2016/02/11 ... a-811a/
Top notch: RCA är ett fabrikat, Cetron ett annat.
Sedan har vi nedanstående, om de är lika eller bättre än de Ryska vet jag inte, en viss utvärdering håller jag på med, återkommer om/när jag vet mer.
GE som i Giant Electric, Amerikansktillverkade, (GE som i General Electric däremot finns även som är tillverkade i England) finns att få tag på NOS, ofta från 50/60talet, kostar runt tusenlappen styck dock och med frakten från staterna så blir det dyra rör.
RCA är det bästa NOS du kan finna, däremot kan de lida av åkommor som visar sig genom att limmet släpper vid foten och de kan vara lite gasiga så se upp.
Då kanske 572B är ett bättre alternativ?
Om rören är vitmjölkiga på insidan så är det högst troligen gasiga, tappat vacuum, jag skulle undvika ett sådant rör, det bör däremot inte blandas ihop med det silverfärgade, spegelblanka getter som finns i vissa rör som är ett harmlöst symtom från tillverkningen i vacuumprocessen som skall absorbera/neutralisera eventuella kvarvarande gaser.
Inlägget är reflektioner och mina åsikter om ett PA med enkel konstruktion, jag har aldrig påstått att 811or är de bästa rören för amatörradio, det finns många bra slutsteg och rör som är mer lämpliga och bättre än dessa, men nu handlar inte artikeln om dom, den som vill skriva ett inlägg om sådana är däremot välkommen att göra det.
UK AMP Ranger 811H
UK AMP Ranger 811H
Örat är ditt bästa filter...du kanske har fina filter i din mottagare, men du kommer fortfarande att behöva ditt öra.
Re: UK AMP Ranger 811H
Ja, du är rätt ute med din tanke på 572B som är riktigt bra rör och som tål nästan vad som helst.
Jag har ett Dentron Clipperton-L som jag kör efter min Drake-line och med original rör från "anno dazumal" märkta Detrom på sockeln.
Lite trögdrivna men med 120W som min Drake lämnar så får jag ut runt 1200W om jag vill.
Självklar mot konstlast då vi har begränsningen på 1000W
Jag har lite dålig koll på anodspänningen du har till rören men drygt 2500Volt i mina 572B.
Jag har ett Dentron Clipperton-L som jag kör efter min Drake-line och med original rör från "anno dazumal" märkta Detrom på sockeln.
Lite trögdrivna men med 120W som min Drake lämnar så får jag ut runt 1200W om jag vill.
Självklar mot konstlast då vi har begränsningen på 1000W
Jag har lite dålig koll på anodspänningen du har till rören men drygt 2500Volt i mina 572B.
Re: UK AMP Ranger 811H
1700V på dessa om jag inte är helt ute och vinglar.
Därav en av anledningarna till att 572B inte skulle boosta uteffekten i Rangersteget, det finns inte resurser för det helt enkelt.
Att 572B i övrigt kan prestera bättre med rätt förutsättningar är dock en annan femma.
1200W + är inte illa, de går fint de där Dentron, är man bara observant över värmen som bildas så.
Jag har förhoppningen att få äga ett så småningom.
Örat är ditt bästa filter...du kanske har fina filter i din mottagare, men du kommer fortfarande att behöva ditt öra.